---

Kalidon.com

---

Εκδηλώσεις

 

   

   

 

ΚΑΛΥΔΩΝΙΑ 2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Στην όμορφη περιοχή της Ελούντας και στο ξακουστό ¨Νησί» της Σπιναλόγκας ο  Πολιτιστικός Σύλλογος ΚΑΛΥΔΩΝ  υλοποίησε με μεγάλη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή αθλητών τον 3ο Αγώνα Θαλάσσιας Κολύμβησης ¨ΚΑΛΥΔΩΝΙΑ 2015¨ το Σάββατο 22 Αυγούστου 2015, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού, του  Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων – Γενικής Γραμματείας  Αθλητισμού,  της Περιφέρειας Κρήτης , και υπό την αιγίδα και την συνδιοργάνωση του Δήμου Αγίου Νικολάου καθώς και του Ναυτικού Ομίλου Αγίου Νικολάου.

Ο 3ος Αγώνας Θαλάσσιας Κολύμβησης ¨ΚΑΛΥΔΩΝΙΑ 2015¨ προωθεί την ανάπτυξη της φυσικής δραστηριότητας των πολιτών μέσα από μαζικές εκδηλώσεις αθλητικής δράσης, την ανάπτυξη της ευγενούς άμιλλας και του «ευ αγωνίζεσθαι» και την προώθηση των αξιών του τόπου της Ελούντας και της Σπιναλόγκας.  

Πρίν την έναρξη του αγώνα τελέστηκε αγιασμός από τον αρχιμανδρίτη Τ.Ταμπακάκη και ακολούθησε ομιλία της προέδρου του Πολ.Συλ.ΚΑΛΥΔΩΝ Τζίνας Ξανθάκη.

Περισσοτερα...

Το φωτογραφικό λεύκωμα με τίτλο «Σπιναλόγκα, μέσα από τα μάτια μου» παρουσίασε η δημιουργός του Τζίνα Ξανθάκη στο  αθηναϊκό κοινό τη Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου.

Παρών στην εκδήλωση ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος προλόγισε την έκδοση και εξήρε την πρωτοτυπία της ιδέας της Τζίνας Ξανθάκη που αποτυπώνεται στο εξαιρετικά προσεγμένο λεύκωμα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος χαιρέτησε την εκδήλωση και εξήρε τη συμβολή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, ειδικά σήμερα, σε μια περίοδο όπου οι διαθέσιμοι πόροι του κράτους μειώνονται.
Τόνισε μάλιστα ότι υπάρχει πραγματικά ανάγκη κινητοποίησης ανθρώπων και ομάδων που διακρίνονται από αγάπη για τον τόπο τους, όπως η κυρία Ξανθάκη και θέλουν να συνεισφέρουν στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων του, με στόχο την ποιοτική και διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Η επιχειρηματίας και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Καλυδών» Τζίνα Ξανθάκη ξεδίπλωσε το όραμα της για τη δημιουργία του Μουσείου-Κέντρου Πληροφόρησης της Σπιναλόγκας και διευκρίνισε πώς η έκδοση του φωτογραφικού λευκώματος στηρίζει την υποψηφιότητα της οχυρής νησίδας ως μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.  Ευχαρίστησε μάλιστα θερμά την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής UNESCO κα Καίτη Τζιτζικώστα, για την παρουσία της στην εκδήλωση.

Την ιδέα της Τζίνας Ξανθάκη για ένα φωτογραφικό λεύκωμα με θέμα τη Σπιναλόγκα υλοποίησε  ο βραβευμένος με διεθνείς διακρίσεις Γιάννης Τζώρτζης, μέλος της Royal Photographic Society of Great Britain.

Με τεχνική αρτιότητα κατέγραψε το συναίσθημα που θέλησε να μεταδώσει η Τζίνα Ξανθάκη σε ένα βιβλίο που θα δώσει την ευκαιρία στον αναγνώστη να γνωρίσει το νησί, σαν να έχει ζήσει στην περιοχή.

Στιγμιότυπα από διάφορες ώρες της μέρας ή της νύχτας, άλλοτε με το φως της αυγής, του φεγγαριού, στη βροχή ή την καταιγίδα η Σπιναλόγκα αποκαλύπτεται όπως την έχει γνωρίσει η δημιουργός παρατηρώντας την 24 ώρες το 24ωρο, όλες τις εποχές του χρόνου.

Τις φωτογραφίες διανθίζουν μικρά κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη από τα έργα του  «Αδερφοφάδες», «Αναφορά στον Γκρέκο» και  «Ασκητική» στα ελληνικά και αγγλικά (δίγλωσση έκδοση).

Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθεί για τους σκοπούς του Πολιτιστικού Συλλόγου «Καλυδών».

 

 

Περισσοτερα...

Το Σάββατο 14 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση του νέου Πολιτιστικού Συλλόγου “ΚΑΛΥΔΩΝ” στο Επιμελητήριο Λασιθίου.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία κατοίκων και επιχειρηματιών του οικισμού Πλάκας στην κοινότητα Βρουχά Αγ. Νικολάου, που έχει σαν σκοπό την προστασία και ανάδειξη της φυσιογνωμίας της περιοχής ως παραδοσιακού οικισμού, καθώς και τη δυναμική της προβολή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού Λασιθίου, καθώς επίσης της πολιτικής, επιχειρηματικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.

Την έναρξη της παρουσίασης πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Δημήτρης Κουνενάκης, που ανήκει στα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου.

Ο κύριος Κουνενάκης στην ομιλία του, αφού αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, τόνισε την αναγκαιότητα συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του Συλλόγου και των κρατικών αρχών για την επίτευξη του εγχειρήματος. Παράλληλα δεσμεύθηκε να υποστηρίξει με τις δυνάμεις του και με τα μέσα που διαθέτει το έργο και τους σκοπούς του Πολιτιστικού Συλλόγου “ΚΑΛΥΔΩΝ”.

Η επιχειρηματίας Τζίνα Ξανθάκη, Πρόεδρος του Συλλόγου, παρουσίασε αναλυτικά την ταυτότητα, τους σκοπούς και τα μέσα ενεργοποίησής του Πολιτιστικού Συλλόγου “ΚΑΛΥΔΩΝ”.

Περισσοτερα...

Με τίτλο «ΕΣΥ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΛΕΠΡΟΣ»

Ο εικαστικός Κώστας Τσόκλης μετέτρεψε τη Σπιναλόγκα σε... έργο τέχνης! Η έκθεση με τίτλο: «Εσύ ο τελευταίος λεπρός» του Κώστα Τσόκλη που πραγματοποιήθηκε στο μαρτυρικό νησί σε συνδιοργάνωση του Δήμου Αγίου Νικολάου και της Περιφέρειας Κρήτης, με την χορηγία του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλυδών, εντυπωσίασε όλους όσοι αποβιβάστηκαν στη Σπιναλόγκα το Σάββατο 2 Ιουνίου.

Ο Κώστας Τσόκλης και οι συνεργάτες του εγκαταστάθηκαν στη Σπιναλόγκα για τρεις μήνες, τοποθετώντας μεγάλους πίνακες, διάφορες κατασκευές και εικαστικές παρεμβάσεις, που προσπαθούν κυρίως να μεταφέρουν στους επισκέπτες της έκθεσης το ψυχολογικό αντίκτυπο της περιόδου 1903 έως το 1957 που το νησί λειτουργούσε ως λεπροκομείο.

Περισσοτερα...

Σελίδα 1 από 2